Σελίδες

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Του συνδυασμού  ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
      Όπως γνωρίζετε, ο συνδυασμός μας στην αίθουσα αυτή έχει ζητήσει επανειλημμένα να συζητηθεί το μέλλον του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας σε μια ξεχωριστή ανοιχτή συνεδρίαση, ως μόνο θέμα, με την συμμετοχή της Διοικούσας του Πανεπιστημίου, και  όλων των επιστημονικών, επαγγελματικών και λοιπών φορέων (Τεχνικού, Γεωτεχνικού και Οικονομικού Επιμελητήριου, ΕΒΕΕ,  Δικηγορικού, Ιατρικού , Εμπορικού Συλλόγου, Συλλόγων Εκπαιδευτικών), εκπροσώπων φοιτητών και κινήσεων πολιτών που εδρεύουν στη Λαμία, αλλά και του Δημάρχου Λιβαδειάς, όπου εδρεύει σήμερα ένα τμήμα του Πανεπιστημίου. Ζητήσαμε να δραστηριοποιηθούμε δυναμικά για την εδραίωση ενός βιώσιμου και αντάξιου στην ιστορία της πόλης και της Στερεάς Ελλάδας, Πανεπιστημίου, με έδρα τη Λαμία την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που μετά από 180 χρόνια από την ίδρυση του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, δικαιούται να διεκδικεί και να έχει ένα περιφερειακό αυτοδιοικούμενο  Πανεπιστήμιο. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι είχαμε τελικά συμφωνήσει  με τον κ. Δήμαρχο, η συζήτηση για το Πανεπιστήμιο να γίνει την προηγούμενη Τετάρτη στις 8 του μήνα, ανοιχτή, με ένα και μόνο θέμα , αλλά δεν έγινε….., παρά την υπόσχεσή του.
Το Πανεπιστήμιο που ονειρευόμαστε και διεκδικούμε είναι ένα ίδρυμα επιστημονικό που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης της Λαμίας και της ευρύτερης περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον και στα ιδιαίτερα φυσικά, παραδοσιακά και πολιτιστικά  στοιχεία του τόπου μας. Αξιολογούμε ιδιαίτερα θετική, αλλά και καθοριστική την προσπάθεια που καταβάλει η κίνηση των πολιτών, με επικεφαλής τον συμπολίτη μας Γ. Σμοκοβίτη με του οποίου τις προτάσεις για την εδραίωση ενός βιώσιμου Πανεπιστήμιου συμφωνούμε.
Διεκδικούμε την μεταφορά του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, στη Λαμία έδρα Περιφέρειας και κέντρο αμιγώς γεωργικής περιοχής, όπου με εκσυγχρονισμό, προώθηση της Έρευνας και εφαρμογή νέων δομών και τεχνολογιών, θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην  ανάπτυξη, ιδιαίτερα μάλιστα του πρωτογενούς τομέα της Οικονομίας μας. Σήμερα το 2011, δε νοείται το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο να λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας σε μεγάλη απόσταση από την αγροτική επιχείρηση.
 Η Στερεά Ελλάδα, το δικαιούται, διαθέτοντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα γιαυτό, και είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του.
 Θεωρούμε βέβαια υποχρέωσή μας να επισημάνουμε ότι τα υπάρχοντα ήδη τμήματα πρέπει άμεσα να καταστούν βιώσιμα, να αναπτυχθούν περαιτέρω και να ενισχυθούν.
Σε όλα τα παραπάνω ο χειρισμός του Δημάρχου δεν ήταν ο καλύτερος. Τα όπoια ψηφίσματα εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, ακόμα και η σημερινή συζήτηση ,με τον τρόπο και στο χρόνο που γίνεται, είναι αποτέλεσμα μεγάλης πίεσης και προσωπικής μας παρέμβασης.
Σήμερα πρέπει να μην καταλήξουμε σε ένα από τα ίδια ένα σκέτο  ψήφισμα, αλλά να αποφασίσουμε μια δυναμική κινητοποίηση, ένα σχέδιο κοινής δράσης, με διαδοχικά βήματα και στοχευμένες  κινήσεις προς υλοποίηση του κεντρικού στόχου που θα αφορά την εδραίωση ενός Πανεπιστημίου αντάξιου με την ιστορία της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής, που για την ανάπτυξη της ασφαλώς χρειάζεται την επιστήμη και την έρευνα .
Για τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης του Πανεπιστήμιου ας αποφασίσουμε όλοι μαζί και ελπίζω να καταλήξουμε σε μια  ομόφωνη απόφαση με συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για τα περαιτέρω.
Χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση καλούμε τον κ. Δήμαρχο για τελευταία φορά με απόλυτη υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα χωρίς άλλη καθυστέρηση, ως ο πρώτος πολίτης της πόλης μας, να προχωρήσει  στον συντονισμό των επόμενων κινήσεων-δράσεων για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ώστε αυτό να δυναμώσει όπως έγινε με άλλα περιφερειακά  Πανεπιστήμια που ιδρύθηκαν στον ίδιο χρόνο.
 Για τον συνδυασμό η Δημοτική σύμβουλος 
Ευγενία Οικονόμου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΙΑΣ




Ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να έχει όραμα και στόχο. Θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και θα πρέπει να διασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη.

Όραμα:
    Η ανάπτυξη της πόλης μας και η δυνατότητα να παίζει κύριο λόγο στη Στερεά Ελλάδα.

Στόχοι:
1.      Να παραμείνουμε πρωτεύουσα της Περιφέρειας.
2.      Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και ΤΕΙ.
3.      Τουρισμός και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης.
4.      Βελτίωση της άσχημης κατάστασης του κέντρου της πόλης.
5.      Επίσπευση της πραγματοποίησης του σχεδίου πόλεως.
6.      Στήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τη μείωση της ανεργίας και της εσωτερικής μετανάστευσης.


Προτάσεις:
1.     Κατασκευή και αποπεράτωση περιφερειακών οδών καθώς και του δρόμου που συνδέει τη δυτική Φθιώτιδα με το Περιφερειακό Νοσοκομείο Λαμίας.
Οι περιφερειακοί δρόμοι θα δώσουν μείωση στο  κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς και μείωση των ρύπων και θα αυξήσουν τις μέσες ωριαίες ταχύτητες εξυπηρέτησης των δημοτών, καθώς και της άμεσης ή έμμεσης εμπορικής, συγκοινωνιακής και πάσης φύσεως μετακίνησης.
2.     Επίσπευση εκκρεμοτήτων και πραγματοποίηση του νέου σχεδίου πόλεως, το οποίο θα είναι μοχλός ανάπτυξης και ανοικοδόμησης για τις σημερινές και επόμενες γενιές.
3.      Ενέργειες από όλους τους φορείς για παραμονή και αύξηση των τμημάτων τουΠανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διότι το Πανεπιστήμιο έχει αποδειχτεί πνεύμονας της οικονομίας της πόλης.
4.     Ανάπτυξη τουρισμού με συντονισμένη προβολή και διαφήμιση των ιστορικών χώρων και των χώρων αναψυχής ( Κάστρο Λαμίας, Άγιος Λουκάς κ.λπ. ), που να εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και διαφήμισης του Καλλικρατικού Δήμου Λαμίας.
5.     Κατασκευή κυκλικού κόμβου σε αντικατάσταση της πολύ μεγάλης και χρονοβόρας διασταύρωσης της Εκθέσεως και γενικότερα των μη ελεγχόμενων διασταυρώσεων από σηματοδότες και απαραίτητο φωτισμό.
Οι κυκλικοί κόμβοι, η σηματοδότηση καθώς και ο επαρκής φωτισμός των διασταυρώσεων θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησης και τη συχνότητα ατυχημάτων που κατά καιρούς έχουν γίνει.
6.     Αποπεράτωση όλων των ημιτελώναθλητικών εγκαταστάσεων ως και συντήρηση των υφισταμένων. Οι δημότες και τα τοπικά αθλητικά σωματεία θα μπορέσουν να καλύψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
7.     Δραστηριοποίηση όλων των φορέων για παραμονή του ΚΕΥΠ στην πόλη μας, (πρωτεύουσα Περιφέρειας) διότι επιφέρει ετησίως αρκετά οικονομικά οφέλη σε πολλούς επαγγελματίες.
8.     Αναβάθμιση του Ξηριά σε χώρο περιπάτου, πρασίνου και αναψυχής. Αυτό επιτυγχάνεται με μελέτη ανάπλασης του, καθαρισμό και απομάκρυνση των τσιγγάνων με άμεση εγκατάσταση τους σε πρώτη φάση, σε άλλο υγιεινό και ανθρώπινα βιώσιμο χώρο.
9.     Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης :
Α) Αυτό θα γίνει με συντόμευση των διαδικασιών για αξιοποίηση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, η οποία θα βοηθήσει στη συντομότερη και οικονομικότερη λύση στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της Λαμίας και την αποσυμφόρηση λόγω των άσκοπων μετακινήσεων για την εύρεση υπαίθριων χώρων στάθμευσης, αλλά και στην αναβάθμιση της πόλης μας.
Β) Με επανασχεδιασμό και αξιοποίηση της πλατείας Λαού, η οποία προσφέρεται για μια ευχάριστη στάση πολλών τουριστικών προορισμών για καλό παραδοσιακό φαγητό, είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα και επίσκεψη σε τουριστικά μνημεία της πόλης μας. Αυτό θα επιτευχθεί με επαρκή αστυνόμευση και χώρο στάθμευσης λεωφορείων και μεμονωμένους επισκέπτες.
Γ) Με την ανακαίνιση της πλατείας Πάρκου, μετατροπή της σε ευχάριστο χώρο περιπάτου, με στέγαστρα φωτοβολταικών συστημάτων και ανάδειξη της σε πράσινη ενεργειακά αυτόνομη πλατεία. Με το ίδιο πρότυπο της πλατείας Πάρκου να πραγματοποιηθεί ανακαίνιση όλων των συνοικιακών πλατειών σταδιακά.
Δ) Όλες οι κατασκευές των νέων κτηρίων του Δήμου θα πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομες.
Ε) Πρόταση προς την ΠΕΛ για εκμετάλλευση του Δήμου και χρήση ενός ή περισσοτέρων κτηρίων ως στεγασμένη, οργανωμένη λαϊκή αγορά, μιας και ο χώρος είναι κατάλληλος για παρκινγκ και εύκολη διακίνηση προϊόντων.
ΣΤ) Επίσπευση των ενεργειών για παροχή φυσικού αερίου στη Λαμία για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους (πράσινη ανάπτυξη, αύξηση των τιμών πετρελαίου κ.λπ.)
10. Άμεση λύση του προβλήματος της Γερμανικής Τάφρου για την αποφυγή δυσοσμίας και περιβαλλοντικής μόλυνσης των περιοίκων.
11. Σχεδιασμός και μελέτη εκ νέου του τρόπου εκμετάλλευσης των απορριμμάτων με κατασκευή υπερσύγχρονου ΧΥΤΥ με μονάδες διαχωρισμού απορριμμάτων οργανικών και μη και οικονομικής εκμετάλλευσης, ώστε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουμε κατά μεγάλο ποσοστό αυτόνομη κάλυψη κόστους για το Δήμο και ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων υγειονομικής ταφής. Πιθανή επαναχωροθέτηση για βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας.
12.Δημιουργία και λειτουργία βιοτεχνικών πάρκων.
13.Διασφάλιση  των ασχολουμένων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία:
Αρδευτικά έργα-προσβάσεις συντήρηση τάφρων και δρόμων-αντιπλημμυρική προστασία.


Λαμία 3-11-2011
Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας του συνδυασμού
«ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»


1.Δημήτρης Τσεκούρας
2.Ασπασία Αναγνωστοπούλου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για το κτίριο της ΔΕΥΑΛ


κ. Δήμαρχε

Με μεγάλη λύπη σας άκουσα να αντιδράτε με μια υβριστική και σε πολύ έντονο ύφος απάντηση, στην ανακοίνωσή μας, με την οποία τοποθετηθήκαμε με απόψεις σε σχέση με τα στεγαστικά προβλήματα του Δήμου και γενικά των Υπηρεσιών, διατυπώνοντας με αιτιολογημένα επιχειρήματα, ως είχαμε δικαίωμα, την αντίθετη γνώμη μας για την πολυτελή κατασκευή του νέου κτιρίου της ΔΕΥΑΛ.
Φαίνεται ότι η πολυετής θητεία σας, σας έχει κάνει να μην αντέχετε την κριτική. Ο συνδυασμός μας ουδέποτε έχει προβεί σε άθλιες, όπως εσείς τις χαρακτηρίζετε ανακοινώσεις.
Σας επιστέφουμε τους χαρακτηρισμούς.
 Όταν δεν μπορείτε να μας απαντήσετε στα ερωτήματα που θέτουμε, καλό είναι να μην εξανίστασθε, και προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις.
Αλήθεια, κ. Δήμαρχε δεν μας απαντήσατε:
Τι ποσό απαιτείται για την αποπεράτωσή της κατασκευής;
 Το έχουμε εξασφαλίσει από κάποιο πρόγραμμα;
Και συνεχίζουμε ρωτώντας:
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από τη Δημοτική αγορά;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από την κατασκευή τόσων ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων που σέρνονται χρόνια;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από τους περιφερειακούς δρόμους και τα πάρκιν, που θα του λύσουν τόσα προβλήματα;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από άλλα έργα όπως αυτά της αναβάθμισης του ιστορικού του κέντρου, της ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού, της αναβάθμισης των ιαματικών πηγών, της βελτίωσης και της προβολής του Μουσείου Θερμοπυλών;
Πρέπει ο Δήμος μας σήμερα χωρίς να έχει εξασφαλίσει από κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότηση, να επιβάλλει στους συμπολίτες μας χρηματικές εισφορές για την κατασκευή του κτιρίου ΔΕΥΑΛ;
Ή τέλος πάντων, η συγκεκριμένη πολυτελής κατασκευή, εξωραίζει τόσο την ανατολική είσοδο της πόλης, που καταφέρνει να εξαφανίσει τις λίγα μέτρα πιο πέρα άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων μέσα στον Ξηριά;
κ. Δήμαρχε,
έχουμε ψηφίσει για πολλά οικοδομικά τετράγωνα τους όρους δόμησης, και βέβαια αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι εγκρίναμε και τις κατασκευές μέσα σε αυτά.
Μακάρι όμως εφόσον, μπορείτε και κατασκευάζετε τέτοια κτίρια με κόστος 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας για τον τρόπο.
κ. Δήμαρχε,
Πολλές είναι οι ανάγκες των συμπολιτών μας τούτους τους καιρούς. Ας μην τους επιβάλλουμε χρηματικές εισφορές και μάλιστα εν αγνοία τους, για την υπερκατασκευή της ΔΕΥΑΛ.
Εύχομαι να υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης που ανακοινώσατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ως και για τα έργα επέκτασης ΧΥΤΑ και κατασκευής ΧΥΤΥ, που τόσες φορές το ζητήσαμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Ήδη έχετε πληρώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες, που φαίνεται ότι δεν εφαρμόζονται.
Θέλω όμως κλείνοντας να σας ζητήσω να ανακαλέσετε τα όσα ανακοινώσατε για τη μη ένταξη του αγωγού του Γοργοποτάμου, γιατί πιστεύω πως πεισθήκατε πως δεν είναι έτσι.


Λαμία 31-10-2011
ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ
Δημοτική Σύμβουλος

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΥΑΛ


ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
Λαμία 05-10-2011
                                         
                                       ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΕΥΑΛ  -  ΜΙΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ-ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Με την ανακοίνωσή μας αυτή θέλουμε να καταγράψουμε την αντίθεσή μας για την  κατασκευή του νέου κτιρίου ΔΕΥΑΛ, που γίνεται αποκλειστικά εις βάρος του προϋπολογισμού  της ΔΕΥΑΛ, και τελικά  θα επιβαρύνει τους καταναλωτές συμπολίτες μας. Όπως φαίνεται από τον ήδη κατασκευασμένο σκελετό του κτιρίου θα έχει  κόστος κατασκευής και λειτουργίας υπέρμετρα δυσανάλογο με  τις πραγματικές ανάγκες στέγασης του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα γραφεία της ΔΕΥΑΛ .
Χωρίς να  αμφισβητούμε την εγκυρότητα της  αρχιτεκτονικής μελέτης του κτιρίου, μεταφέρουμε εύλογα ερωτήματα και απορίες που μας εκφράζουν καθημερινά πολλοί  συμπολίτες μας, για την σκοπιμότητα του έργου αυτού και την επιλογή του κ. Δημάρχου και του Δ.Σ της ΔΕΥΑΛ σε καιρούς χαλεπούς να αποφασίσουν να δαπανήσουν πολλά εκατομμύρια, για να στεγάσουν την ΔΕΥΑΛ σε νέο ιδιόκτητο κτίριο, μια υπερκατασκευή, καθ’ υπέρβαση των στεγαστικών αναγκών της σημερινής ΔΕΥΑΛ.  Σήμερα με μεγάλη άνεση χώρου η ΔΕΥΑΛ λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο κτίριο που ο όγκος του και η επιφάνεια του υστερούν του νέου κατασκευαζόμενου κτιρίου….
Αναμφισβήτητα είναι μια ξεχωριστή αρχιτεκτονική μελέτη που δεν συμβιβάζεται όμως με μία δημοτική επιχείρηση η οποία, από ότι φαίνεται, ήδη λειτουργεί με μεγάλο  κόστος για τα σημερινά δεδομένα.
Κρίνουμε σκόπιμο να παραθέσουμε τα ερωτήματα των συμπολιτών μας ή και άλλων διερχομένων πολιτών για την κατασκευή.
Καλά τι κτίριο κατασκευάζεται στην οδό Παπαποστόλου!
Ποιά Υπηρεσία θα στεγασθεί σε τέτοιο κτίριο;
Πόσο θα επιβαρύνει τον κάθε συμπολίτη μας στους τόσο δύσκολους καιρούς που ζούμε;
Γιατί τόση πολυτέλεια;
Δεν θα μπορούσε η ΔΕΥΑΛ να συστεγασθεί με τις υπόλοιπες Υπηρεσίες του Δήμου, στο κτίριο του πρώην Νοσοκομείου;
Μήπως γίνονται υπερβάσεις _μη απαραίτητες και ανώφελες_ σε βάρος όλων των συμπολιτών μας του Καλλικρατικού Δήμου Λαμίας;
Πόσο έχει κοστίσει μέχρι σήμερα η κατασκευή;
Έχουμε πάρει δάνειο;
Τι ποσό απαιτείται για την αποπεράτωσή της; Το έχουμε;
Αφού το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου είχε ήδη δοθεί στο Δήμο, γιατί κατασκευάζεται και άλλο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ;
Είναι γεγονός κύριοι υπεύθυνοι της πλειοψηφίας του Δήμου, ότι σε όλα έχουν δίκιο.
Το κτίριο του πρώην Νοσοκομείου ήταν αρκετό για όλους.
Βέβαια, σήμερα, η φάση στην οποία βρίσκεται το έργο απαιτεί σωστούς χειρισμούς, σε σχέση με τις πιστώσεις του έργου και τα δικαιώματα της εργοληπτικής επιχείρησης.

Με αφορμή το παραπάνω θέμα, διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν πολλά «εγκαταλειμμένα ή υπολειτουργούντα κτίρια, Δημαρχεία, Σχολεία κ.λ.π. (όλα Δημόσια-Δημοτικά κτίρια, για τα οποία το κράτος διέθεσε μεγάλες δαπάνες) ενώ ταυτόχρονα δαπανώνται μεγάλα ποσά για την ενοικίαση γραφείων στέγασης Δημοσίων Υπηρεσιών.
Προτείνουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη τα δαπανώμενα ποσά και στα πλαίσια συνεργασίας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, να ερευνηθεί ο επανακαθορισμός των χρήσεων, όλων των υφισταμένων Δημοτικών και Δημοσίων κτιρίων του Δήμου μας, ώστε να πετύχουμε βέλτιστες λύσεις, σε ότι αφορά αφενός τα έσοδα του Δήμου και αφετέρου τις εν γένει λειτουργικές δαπάνες.

Και κάτι ακόμα….
Τα έργα ενός Δήμου κρίνονται πέρα από το κόστος και την ποιότητά τους και από την αποτελεσματικότητά τους. Θεωρούμε λοιπόν ότι η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών αιτιολογημένα αναφέρεται στην αναποτελεσματικότητα των ψηφιακών έργων του Δήμου μας… Η απάντηση του Δημάρχου δεν μας έπεισε για το αντίθετο..

 Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε η Λαμία θα κρατήσει τον κόσμο της και θα προσελκύσει και πάλι νέο κόσμο, (είτε ως μόνιμους κατοίκους, είτε ως επισκέπτες), μόνο, εάν διαθέσουμε «αυτά που μπορούμε» για να αναδείξουμε:
1.      τα ιστορικά της στοιχεία, που αφορούν
α) το ιστορικό τρίγωνο ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΑΛΑΜΑΝΑ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ,
β) το Ιστορικό της Κέντρο,( κυκλοφοριακό-πολιτιστικά στοιχεία) θέμα στο οποίο πολλές φορές έχουμε αναφερθεί.
γ) την ιστορική περιοχή της Υπάτης,
2.      τα τουριστικά της προτερήματα
α) φυσικό περιβάλλον: ΣΠΕΡΧΕΙΟΣ- ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ-ΠΑΥΛΙΑΝΗ
β) ιαματικός τουρισμός: Λ. Υπάτης, Θερμοπύλες
γ) θρησκευτικός τουρισμός: Ι.Μ.Αγάθωνος, Ι.Μ. Δαμάστας, κ.λ.π.,
3.    όταν σε πρώτη προτεραιότητα λύσουμε οριστικά όλα τα βασικά προβλήματα ύδρευσης –αποχέτευσης- διάθεσης στερεών αποβλήτων όλου του Καλλικρατικού Δήμου και τέλος όταν
4.    με κατάλληλα έργα και εγκαταστάσεις συμβατές με το αγροτικό προφίλ της περιοχής συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης του αγροτικού τομέα και γενικότερα στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτού..

                                                                                     Για το συνδυασμό
                                                                       ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Ερώτηση της Δημ.Συμβούλου Ευγενίας Οικονόμου «για ενημέρωση επί των οικονομικών ενισχύσεων του Δήμου σε συλλόγους»


 κε Δήμαρχε,

 ο συνδυασμός μας επανειλημμένα έχει τοποθετηθεί θετικά και έχει υπερψηφίσει προτάσεις για παροχή οικονομικής ενίσχυσης σε συλλόγους που αναπτύσσουν πολιτιστικές ή αθλητικές δραστηριότητες. Επειδή πιστεύουμε ότι κανένας σύλλογος δεν περισσεύει  ζητάμε από την δημοτική αρχή να έρχεται αρωγός σε κάθε πολιτιστική δραστηριότητα.
Εξυπακούεται βέβαια ότι πάντοτε  και ιδιαίτερα σήμερα που δεν υπάρχουν οικονομικά περισσεύματα απατούμε, τα χρήματα που αποφασίζει το Δημοτικί Συμβούλιο,  να διατεθούν ως οικονομική ενίσχυση συλλόγων να διανέμονται ανά  σύλλογο με κριτήρια αντικειμενικά , χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις.
κε  Δήμαρχε,
 προκειμένου να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας ζητάμε να μας κοινοποιήσετε αναλυτικά, για την τελευταία τριετία τις ετήσιες καταστάσεις με τα ποσά που έχει ο Δήμος χορηγήσει σε κάθε σύλλογο και να μας ενημερώσετε εάν υπάρχουν σύλλογοι και ποιοι που δεν έλαβαν επιχορήγηση.    
                                                                   

                                                        Λαμία 05-09-2011
                                                      Η δημοτική σύμβουλος 

                                                          Ευγενία  Οικονόμου

Ερώτηση του Δημ.συμβούλου Γεωργίου Χονδραλή «για την ύδρευση του οικισμού Αμαλώτας Υπάτης από το νέο δίκτυο Ύδρευσης που έχει ήδη κατασκευστεί».

 κε Δήμαρχε,
 όπως φαίνεται στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου την 23-3-2011 σας είχα ζητήσει να μεριμνήσετε ώστε άμεσα να προχωρήσετε σε συμπληρωματικές εργασίες στο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Αμαλώτας προκειμένου η ύδρευση να μην γίνεται μέσω του πεπαλαιωμένου δικτύου αμιαντοσωλήνων που είναι επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων.
Δυστυχώς κε Δήμαρχε, μέχρι σήμερα δεν προχωρήσατε σε καμία σχετική ενέργεια μάλιστα δε  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος σε πρόσφατη επίσκεψη του στη περιοχή δήλωσε άγνοια για το θέμα.
Με την ερώτησή μου αυτή επανέρχομαι στο θέμα και σας καλώ άμεσα να δώσετε εντολή στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΛ ώστε να προχωρήσουν σε νέες συνδέσεις παροχών με το νέο δίκτυο σωληνώσεων και την δεξαμενή  όπως αυτό απαιτείται γιατί το θέμα αφορά την Δημόσια Υγεία  των κατοίκων της περιοχής και δεν πρέπει να παραμένει σε εκκρεμότητα για οποιονδήποτε λόγο.
                                                                                                
                                                    Ο       δημοτικός σύμβουλος   του συνδυασμού
                                                         ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ

                                                         
                                                                 Γεώργιος Χονδραλής

«ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ και ιδιαίτερα ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ»

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η πλατεία Πάρκου όπως και οι άλλες πλατείες του κέντρου βρίσκονται σε στασιμότητα και κανένα έργο ουσιαστικό έργο δεν έγινε προκειμένου να αναβαθμιστούν και να διατηρηθούν-αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε πλατεία είχε στο παρελθόν.
Όλες οι επεμβάσεις που έγιναν στις πλατείες, έγιναν αποσπασματικά είτε για κυκλοφοριακούς λόγους, είτε για την εξυπηρέτηση των πέριξ αυτών καταστημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα η πλατεία Ελευθερίας, να παρουσιάζει την εικόνα μιας απέραντης υπαίθριας καφετέριας  και οι περισσότεροι  ελεύθεροι χώροι αναψυχής -περιπάτου που είχαν δημιουργηθεί να καλύπτοντα από τραπεζοκαθίσματα.
Τα λιγοστά παγκάκια που υπάρχουν στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της πλατείας Ελευθερίας αποτρέπουν τους δημότες να τα χρησιμοποιούν αφού τα περισσότερα  είτε είναι εκτεθειμένα στον ήλιο είτε  ακουμπούν σε τραπέζια των καταστημάτων.
Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τις άλλες πλατείες του ιστορικού κέντρου, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η Δημοτική αρχή αδιαφορεί παντελώς και για την στοιχειώδη συντήρηση του πρασίνου και των σιντριβανιών που η ίδια για λόγους προβολής και εντυπωσιασμού  κατασκεύασε.  
Σήμερα  τα σιντριβάνια της πλατείας Λαού και της πλατείας Πάρκου που θα μπορούσαν να δώσουν ένα τόνο δροσιάς και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας αλλά και επισκεπτών, όχι μόνον δεν λειτουργούν εδώ και πολλούς μήνες, αλλά  είναι γεμάτα με βρώμικα νερά και επιπλέοντα σκουπίδια, προκαλούν ενόχληση  και φόβο στους συμπολίτες μας και αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης, αφού αναδύονται  δυσοσμίες και πιθανόν φωλιάζουν κουνούπια.
Τα  λιγοστά δέντρα σήμερα, κύρια στην πλατεία Διάκου , στην πλατεία Ελευθερίας  και στην πλατεία Πάρκου είναι χαμηλού ύψους και δεν παρέχουν επαρκή σκίαση στα παγκάκια, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια .
Οι νησίδες πρασίνου που υπάρχουν σε όλες τις πλατείες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και σε μεγάλο ποσοστό έχει αποκαλυφθεί το χώμα, ενώ μέσα σ’ αυτές υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια και ακαθαρσίες
Οι Υπόγειοι κάδοι (λάθος επιλογή) στις πλατείες και στους γύρω δρόμους (π.χ Καραγιανοπούλου) παραμένουν πολλές ημέρες γεμάτοι με σκουπίδια και αναδύουν δυσοσμίες προκαλώντας μεγάλη περιβαλλοντική όχληση.
Η καθαριότητα και η επιμελημένη αστυνόμευση απουσιάζουν ενώ σε όλες τις πλατείες κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο άτομα περιθωριακά, ή άλλα που έχουν την καταστροφή αυτοσκοπό τους  
Η τοποθέτηση νέων δένδρων μεγαλύτερης σκίασης, ιδιαίτερα στην πλατεία Πάρκου, πρέπει να είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα για να αναβαθμιστεί και να διατηρηθεί ο από πολλά χρόνια λαϊκός χαρακτήρας της πλατείας, που έτσι θα είναι προσιτή σε όλους τους συμπολίτες μας που τα  οικονομικά τους δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση τραπεζοκαθισμάτων στις καφετέριες των πλατειών. 
Η δημοτική αρχή που διοικεί το Δήμο Λαμίας σχεδόν δεκατρία χρόνια δεν έκανε κανένα ουσιαστικό έργο για την ποιοτική αναβάθμιση των πλατειών  και του πέριξ αυτών  ιστορικού κέντρου με εξαίρεση  την διαμόρφωση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων που ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Δεν έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Δεν έκανε χώρους στάθμευσης.
Με τις πρόσφατες αποσπασματικές πεζοδρομήσεις τμημάτων της περιμετρικής οδού στην πλατεία Ελευθερίας, επέβαλλε χωρίς επίκαιρη πολεοδομική –κυκλοφοριακή μελέτη νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας για τα ταξί και όλα τα οχήματα παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η περαιτέρω αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, ενδεχόμενα συνεπάγεται πρόσθετη περιβαλλοντική όχληση σε μόνιμες κατοικίες που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα αδιέξοδα τόσο των συμπολιτών μας που μένουν στο κέντρο, όσο και αυτών που θέλουν να κυκλοφορήσουν πεζοί. Τέτοιες αποφάσεις (πεζοδρομήσεις) που τροποποιούν ουσιαστικά την υπάρχουσα εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από σύνταξη-έγκριση νέας περιβαλλοντικής- πολεοδομικής μελέτης.
 Χαρακτηριστικό παράδειγμα  της αυθαίρετης-αποσπασματικής παρέμβασης που η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά έχουν επιλέξει για να κατασκευάζουν έργα και να αποφασίζουν για τον τρόπο διαχείρισης πλατειών, πεζοδρόμων , δημόσιων κτιρίων κλπ  είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Δημοτική αγορά. Ο ίδιος ο Δήμαρχος θα συνεχίσει την κατεδάφιση. Χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη του έργου,  κατεδαφίζει τα απομείναντα  ιστορικά και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μνημειακά κτίρια που ακόμα παραμένουν όρθια. Άλλωστε ενδεικτική της αποτυχημένης και επιβαρυντικής για τους δημότες πολιτικής του Δημάρχου, στο κέντρο της πόλης, είναι η περίφημη σκάλα της οδού Αγίου Νικολάου που κατασκευάστηκε και ξηλώθηκε με κόστος για το ταμείο του Δήμου που ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μια πολύ καλή μελέτη για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, που πολλές φορές ο συνδυασμός μας έχει ζητήσει.
Ο συνδυασμός μας πρόσφατα  τοποθετήθηκε δημόσια στο θέμα αυτό και εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για την κατεδάφισή των παλαιών και χαρακτηριστικών για την πόλη μας κτιρίων της Δημοτικής Αγοράς. Είμαστε αντίθετοι στην κατεδάφιση της εναπομείνασας Δημοτικής Αγοράς. Πρέπει να γίνει Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο. Ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή η Δημοτική Αρχή με τις Υπηρεσίες της  να προχωρήσει σε διαμόρφωση του χώρου, στον επιμελημένο και τακτικό καθαρισμό του αλλά και στη σωστή αστυνόμευσή του, για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα...
Είναι καιρός ο Δήμαρχος να αντιληφθεί έστω και τώρα  ότι άμεσα η πόλη της Λαμίας έχει ανάγκη από μία ειδική πολεοδομική – κυκλοφοριακή μελέτη που λαμβάνοντας υπόψη τα οξυμμένα κυκλοφοριακά –περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα υπάρχουν θα  καθορίσει όλα τα μέτρα και τα συμπληρωματικά έργα που θα απαιτηθούν ώστε οι πλατείες και το ιστορικό κέντρο να αναδειχθούν και να αναβαθμισθούν. Προτείνουμε και για κυκλοφοριακούς λόγους η μελέτη να εκτείνεται περιμετρικά  γύρω από τις πλατείες  και να περιλαμβάνει απαραίτητα  τα Δικαστήρια  το Μουστάκειο, τη Δημοτική Αγορά, το Δημοτικό Θέατρο, το Πέτρινο Γυμνάσιο , τη Νομαρχία και το Δημαρχείο.
 Τα μόνα ουσιαστικά έργα  στις πλατείες  εκτός από το πράσινο που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του ,από  τα σιντριβάνια που όπως προαναφέρθηκε δεν λειτουργούν και τους υπόγειους κάδους  που σταδιακά γίνονται ζαρντινιέρες, είναι αυτά της  επαναλαμβανόμενης αντικατάστασης των  πλακοστρώσεων που δεν κατανοεί κανένας γιατί αλλάζουν τόσο συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής  και του Δημάρχου, που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί για το ιστορικό Κέντρο της πόλης είναι αντίθετες από την ανάδειξή του ως πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη μας (σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες της Φθιώτιδας παρακάμπτουν την Λαμία) καλούμε την Δημοτική Αρχή χωρίς καμία άλλη αναβολή να αποφασίσει να εκπονηθεί η παραπάνω ειδική πολεοδομική –κυκλοφοριακή  μελέτη που είναι απολύτως αναγκαία-πρώτη προτεραιότητα -για το μέλλον της πόλης μας. Την καλούμε επίσης άμεσα με τις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς μεγάλη δαπάνη να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης καθαριότητας και σωστής λειτουργίας των πλατειών, στην απομάκρυνση των μη νόμιμων τραπεζοκαθισμάτων στην μη πεζοδρόμιση άλλων δρόμων του ιστορικού κέντρου χωρίς μελέτη, στην απελευθέρωση των χώρων περιπάτου για όλους τους συμπολίτες μας.
Κ. Δήμαρχε, σας αρέσει ησημερινή εικόνα των πλατειών του κέντρου της πόλης;
Σε εμάς πάντως ΟΧΙ…..

   
                     Για το συνδυασμό

         ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ



Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Οι προτάσεις μας για το πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ


Ο συνδυασμός μας δια του Δημοτικού Συμβούλου της Δ.Ε.  Υπάτης Γ. Χονδραλή στα πλαίσια της κατάρτισης προτάσεων του Δήμου Λαμίας για ένταξη μικρών έργων στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ κατέθεσε στην Υπηρεσία προγραμματισμού του Δήμου τον παρακάτω πίνακα έργων, που αφορούν μικρές  επεμβάσεις στη Δημοτική Ενότητα Υπάτης, συμπληρωματικές αυτών που ήδη κατατέθηκαν από τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας:
1.       Θέση: γέφυρα ποταμού Σπερχειού στα Λ.Υπάτης
Α)Αποκατάσταση χώρου και δενδροφύτευση πρανών
Β)καθαρισμός πλατανοδάσους Μεξιατών-χάραξη μονοπατιών-διάστρωση (πλακόστρωση)-σήμανση
Γ) ποδηλατόδρομος στο ανάχωμα από γέφυρα Λ. Υπάτης μέσω πλατανοδάσους και εντός αυτού, μέχρι τη γέφυρα Κωσταλεξίου.
Δ)αξιοποίηση πλατανοδάσους Ροδωνιάς –βελτίωση αγροτικών δρόμων-συντήρηση & βελτίωση αγροτικών τάφρων
Ε)παρατηρητήρια πουλιών στα πλατανοδάση
2.       Θέση: Οίτη
Μονοπάτια σύμφωνα με τη μελέτη του Ι. Καρακώστα
3.       Θέση: Φαράγγια Οίτης
Α)Κατασκευή προσβάσεων στα φαράγγια Κάκκαβου-Γερακάρη-Κωσταλεξίου
Β)Βελτίωση προσβάσεων στα φαράγγια Καμαριώτη  και Ροδοκάλλου
Γ) παρατηρητήρια στην αρχή της κατάβασης σε όλα τα φαράγγια
4.       Θέση: Καταφύγιο Οίτης
Πρόσβαση
5.       Θέση: οδοί Λυχνός-Καστανιά-Νεοχώρι και Συκά-Μονή Αγάθωνος-Υπάτη
Α)περιβαλλοντική αποκατάσταση-δεντροφύτευση για σταθεροποίηση πρανών
Β) Βελτίωση δρόμου Λυχνού-Καστανιάς ώστε να μπορεί να περάσει λεοφωρείο
6.       Θεση: Πρώην Δημοτικά Σχολεία
Αξιοποίηση σαν κέντρα υποδοχής και ενημέρωσης
7.       Θέση: Ξηριάς Υπάτης
Α) προστασία με έργα ορεινής υδρονομίας (αναβαθμούς πάνω από τη γέφυρα)
Β)μικρές λιμνοδεξαμενές κάτω από τη γέφυρα
Γ)προστασία και διευθέτηση συμβολής Ξηριά-Σπερχειού
8.       Θέση: Νεοχώρι Υπάτης α)μικρά φράγματα (ποτίστρες) για διευκόλυνση των κτηνοτρόφων β) βελτίωση στεγάστρων υποδοχής ζώων, ποτιστρών και μικρών ξενώνων
9.       Θέση: Καπνοχώρι
αποπεράτωση υδρομάστευσης- βελτίωση δικτύου για εξοικονόμηση νερού
10.   Θέση: Καστανιά
βελτίωση αναμόρφωση πλατείας-υπάρχει μελέτη
11.   Θέση: Αργυροχώρι
Αποπεράτωση πλατείας και κατασκευή παιδικής χαράς
12.   Θέση: Λ. Υπάτης
Κατασκευή πεζοδρομίων-αποπεράτωση κόμβου –διαμόρφωση χώρων-περίπτερο τουριστικής ενημέρωσης –ενημερωτικές πινακίδες
13.   Θέση :Υπάτη
Α) Βελτίωση προσβάσεων προς το κάστρο της Υπάτης- Σήμανση
            Β) Σήμανση και συντήρηση του μονοπατιού που οδηγεί από την Υπάτη στο καταφύγιο και      στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης

Επίσης ζητήσαμε από τη Δημοτική αρχή κατά τη συζήτηση του προγράμματος  leader,  με σκοπό την ανάδειξη μέσω του προγράμματος αυτού, του ιστορικού τριγώνου ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ-ΑΛΑΜΑΝΑ-ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ  να προτείνει:
Α)έργο μικρής αρδευτικής λιμνοδεξαμενής στην περιοχή Ηράκλειας- Δαμάστας,
Β)την κατασκευή περιπτέρου τουριστικής προβολής και πληροφόρησης στην περιοχή Γοργοποτάμου ως και
Γ)την διαμόρφωση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο κτίριο του Φρατζόμυλου.

Τέλος θεωρούμε σκόπιμο να προτείνουμε την ένταξη σε πρόγραμμα του Δήμου της μελέτης κατασκευής γέφυρας που να συνδέει την εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου με τη Ροδωνιά και την Καρυά, στη θέση που σήμερα έχουν τοποθετηθεί προσωρινά σωληνωτοί οχετοί, ή εναλακτικά, την κατασκευή βάθρων για τοποθέτηση γέφυρας τύπου ΜΠΕΛΕΥ εφόσον είναι δυνατή η εξασφάλιση μιας τέτοιας γέφυρας.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΔΗΜΟ ΛΑΜΙΑΣ & ΜΜΕ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ερώτηση για ΧΥΤΑ της Ευγενίας Οικονόμου – Μαλακάτα, δημοτικής συμβούλου


Κε Δήμαρχε
επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα της μελέτης κατασκευής νέου ΧΥΤΑ αλλά και στα ήδη υπάρχοντα από την σημερινό τρόπο διαχείρισης των σκουπιδιών.
Πρόσφατα γνωστός υδρογεωλόγος  μας επεσήμανε τους  κινδύνους  που συνεπάγεται η παράταση της λειτουργίας του υφιστάμενου ΧΥΤΑ για το περιβάλλον της περιοχής πέρα από τις οικονομικές κυρώσεις (πρόστιμα ) που απειλούν το Ταμείο του Δήμου μας.
Με βάση τα παραπάνω και την κοινή εκτίμηση όλων ότι το βασικότερο στοιχείο για την μελλοντική ορθολογική διαχείριση των οικιακών  απορριμμάτων είναι η μείωση του όγκου τους, θεωρώντας ότι η λύση στο πρόβλημα αυτό πρέπει να αρχίσει  με τη διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή,
ζητάμε και πάλι να μας ενημερώσετε για τα παρακάτω .
Τι γίνεται με την σημερινή εργολαβία ανακύκλωσης  τα αποτελέσματα της οποίας αμφισβητούνται θα συνεχιστεί ακόμα  και για πόσο χρόνο ;
με τι είδος σύμβαση γίνεται η ανακύκλωση  και ποιος επιβαρύνεται για τα λειτουργικά έξοδα των παρεχόμενων από τον εργολάβο υπηρεσιών;
πως ο εργολάβος κάνει τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών και ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση του Δήμου γι’ αυτό;
ποιά είναι τα υλικά που ανακυκλώνονται και που αυτά διατίθενται;
υπάρχουν παραστατικά που αποδεικνύουν ότι τα υλικά αυτά πράγματι ανακυκλώνονται ;
 γνωρίζετε ποιός τελικά  είναι ο όγκος και το  βάρος των ανακυκλωθέντων υλικών μέχρι σήμερα και που αυτά διατέθηκαν ;
τι μέγιστο ποσοστό ανακύκλωσης έχει επιτευχθεί από τον εργολάβο;
με τι μηχανήματα και από ποιόν απορρίπτονται τα υπόλοιπα μη ανακυκλώσιμα υλικά;
πως ο Δήμος επιβλέπει τον διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων υλικών από τα συνεργεία του εργολάβου;  
τα μεταφορικά μέσα  ανακύκλωσης που χρησιμοποιεί ο εργολάβος είναι ιδιόκτητα ή ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου;
Εν αναμονή των απαντήσεων σας υπάρχει σήμερα ένα μεγάλο και κρίσιμο θέμα που θα πρέπει να δώσετε άμεσα απάντηση: Όπως γνωρίζετε  σήμερα δεν αρκεί απλά η διαμόρφωση ενός νέου ΧΥΤΑ αλλά χρειάζεται να προωθηθούν οι διαδικασίες της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης που να περιλαμβάνει:
Α) την διαλογή στην πηγή εθελοντικά καταρχήν για μικρό χρονικό διάστημα και στη συνέχεια υποχρεωτικά με διαλογή όλων των ανακυκλώσιμων υλικών και την διάθεση τους σε προκαθορισμένους  εποπτευόμενους κάδους ανακύκλωσης σε συνδυασμό με τον έλεγχο και την  επιβολή προστίμων σε όσους απορρίπτουν ανακυκλώσιμα υλικά σε κάδους απορριμμάτων.
Β)την κατασκευή ενός σύγχρονου συστήματος με  σύγχρονες τεχνολογίες  για την πλήρη αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων που προκύπτουν
Γ) την τεχνικά και περιβαλλοντικά ορθή ταφή των υπολειμμάτων
 Κε Δήμαρχε πρέπει άμεσα να αντιμετωπίσετε ριζικά το πρόβλημα των οικιακών αποβλήτων με σύγχρονες μεθόδους και νέες σύγχρονες τεχνολογίες πράσινης ανάπτυξης (ΧΥΤΥ) διαχωρίζοντας όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά και περιορίζοντας τον όγκο των προς ταφή υπολειμμάτων στο ελάχιστο και φροντίζοντας η ταφή τους στο έδαφος να διασφαλίζει απόλυτα   την προστασία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα. Επειδή τα παραπάνω τα θεωρούμε κυρίαρχα για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ  γι’ αυτό σας ρωτάμε και πρέπει άμεσα μας ενημερώσετε, για να  πληροφορηθούν όλοι, εάν η μελέτη του νέου ΧΥΤΑ προβλέπει την έναρξη της λειτουργίας του ως ΧΥΤΥ και εάν προβλέπεται η κατασκευή ενός σύγχρονου συστήματος με  σύγχρονες τεχνολογίες  για την πλήρη αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων που προκύπτουν.
Που βρίσκεται η διαδικασία για την κατασκευή του;
Έχουν εξασφαλισθεί οι πιστώσεις ,και η επιλεξιμότητα-πληρότητα της μελέτης;
Τέλος ρωτάμε αν υπάρχουν ανεπίσημοι μη αποκατεστημένοι ΧΑΔΑ στην περιοχή του Δήμου, και αν τους έχετε καταγράψει και προτείνατε την αποκατάστασή τους σε τρέχοντα προγράμματα, γιατί πολλά συμβαίνουν με τις πυρκαγιές λόγω και του καιρού.

                                                                 Λαμία 19-7-2011
                                                                     Τζένη Οικονόμου - Μαλακάτα

Πρόταση οικονομικής βοήθειας σε οικογένειες που δοκιμάζονται από την ανεργία


ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ
                                                                                                                       Λαμία  20-7-2011                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
κ. Δήμαρχε
κ Πρόεδρε του Δ.Σ.
κυρίες και κύριοι  συνάδελφοι
Σε πρόσφατο δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας αναφέρεται ότι οι επίσημα καταγεγραμμένοι  άνεργοι στο Ν. Φθιώτιδας είναι 30.000. Λόγω της γενικότερης  οικονομικής κατάστασης αναμένεται ότι  ο αριθμός αυτός στο άμεσο μέλλον θα αυξηθεί  περαιτέρω. Όλοι μας στη γειτονιά μας και ευρύτερα στην πόλη μας  δεχόμαστε καθημερινά μηνύματα και πληροφορίες ότι ήδη πολλές οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές με άνεργους ένα ή δύο μέσα στην οικογένεια,   έχουν ξεπεράσει  τα όρια μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μη δυνάμενοι αντικειμενικά να καλύψουν λογαριασμούς ΔΕΗ, ΔΕΥΑΛ ΚΛΠ.
 Η παράταξή μας όπως και προεκλογικά είχε διακηρύξει θεωρεί πρώτη προτεραιότητα την λήψη άμεσα πρωτοβουλιών από την Δημοτική Αρχή για να ενεργοποιηθούν προγράμματα απασχόλησης των νέων ανέργων έτσι ώστε οι νέοι μας να ανεύρουν τα χαμένα όνειρά τους και να σκεφτούν δημιουργικά για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου μας, ζώντας στον τόπο μας.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε η  ανεργία έχει δυσμενέστερο αντίκτυπο στους κατοίκους των πόλεων. Γι αυτό θεωρώ υποχρέωσή μου κ. Δήμαρχε, γνωρίζοντας τις κοινωνικές ευαισθησίες σας να πάρω την πρωτοβουλία και να προτείνω ο Δήμος και η ΔΕΥΑΛ να έρθουν αρωγοί στα προβλήματα των οικογενειών που βρίσκονται στο περιθώριο και δοκιμάζονται από την ανεργία σήμερα, με μία ιδιαίτερη τιμολογιακή πολιτική για το νερό και τα δημοτικά τέλη όπως άλλωστε ήδη το εφαρμόζετε σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως ΑΜΕΑ, Πολύτεκνοι και άλλες. Μία πρώτη σχετική απόφαση που πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα είναι να ζητήσουμε από την ΔΕΥΑΛ να εφαρμόσει την ίδια τιμολογιακή πολιτική σε οικογένειες του Δήμους μας και για όσο χρόνο αυτές έχουν δύο μέλη τους στην ανεργία .
Βέβαια κε Δήμαρχε ασφαλώς και δεν πιστεύω ότι  ο Δήμος Λαμίας από μόνος του χωρίς την οικονομική ενίσχυσή του από το Κράτος είναι δυνατόν να λύσει όλα τα κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η αύξηση  της ανεργίας στην πόλη μας ,πιστεύω όμως ότι , όλοι εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας αφού  χρόνια ασχολούμενοι με τα κοινά  αφιερώνουμε πολύτιμο χρόνο για την επίλυση των προβλημάτων και την πρόοδο του τόπου μας , μπορούμε να κάνουμε μικρές τέτοιες προσφορές  και  να έρθουμε  αρωγοί στα προβλήματα των ανέργων και με ένα νέο  αναπτυξιακό σχέδιο να δώσουμε προοπτική απασχόλησης στους νέους του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να στηρίξουμε  τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά τις οικογένειες των άνεργων, ως έχουμε υποχρέωση  και ας εφαρμόσουμε στην έκταση που αυτό είναι εφικτό  ιδιαίτερες τιμολογιακές πολιτικές σε αυτούς που πραγματικά  τις έχουν ανάγκη.
                                                  Για το συνδυασμό

                                         ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ

ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ


Λαμία, 19-7-2011


ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑΤΩ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

Έσοδα πολύ λιγότερα της θεωρητικής αναλογίας του 50%
Έξοδα πολύ λίγα ομοίως
Αποφύγατε όμως να μας πείτε, τι οφειλές έχουν δημιουργηθεί από ενεργές συμβάσεις έργων, προμηθειών και προεκλογικών δεσμεύσεων που προσπαθείτε εκ των υστέρων να συμβασιοποιήσετε. Τι κουβαλάτε κ Δήμαρχε;
Δεν μπορούμε να εκφράσουμε άποψη σε κλειστά χαρτιά.

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Ανακοίνωση για τα Αγροτικά προβλήματα του Δήμου Λαμιέων


                                  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»

ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΆ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

     Μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους αγρότες του Δήμου μας, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να εκδώσουμε την παρακάτω ανακοίνωση, που αφορά στον εντοπισμό και την επισήμανση των σημαντικότερων προβλημάτων και αιτιών, που οδήγησαν στις καταστροφές.
     Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 23-05-2011,και χωρίς ακόμα να έχουν συμβεί οι μεγάλες ζημιές  στον κάμπο της Λαμίας, προτείναμε στη Δημοτική αρχή να γίνει άμεσα παρέμβαση στην ΕΡΓΟΣΕ και να απαιτήσουμε να δώσει με τα απαραίτητα έργα  οριστική λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από το Σπερχειό, στις τοπικές κοινότητες και συνοικίες του κάμπου της Λαμίας, λόγω των έργων που έχει κατασκευάσει. .Λάβαμε την απάντηση δια στόματος του Δημάρχου το έχουμε κάνει, ήδη το διευθετήσαμε.
     Τα γεγονότα απέδειξαν ότι δυστυχώς καμιά διευθέτηση δεν έγινε.
     Με τα έργα που είχαν γίνει πριν την επέμβαση της ΕΡΓΟΣΕ στο Σπερχειό, καθώς και  τη διαπλάτυνση της Γερμανικής τάφρου, του Μπεκιορέματος και του ρέματος Λυγαριάς, τα πλημμυρικά φαινόμενα είχαν σχεδόν εκλείψει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως:
  1. η μεγάλη επέμβαση στην εκτροπή Σπερχειού (νέα κοίτη) από την ΕΡΓΟΣΕ, τα ημιτελή έργα-γέφυρες , επιχώματα- του  Ε65, η μάλλον λανθασμένη διαστασιολόγηση των μικρών τεχνικών, σε συνδυασμό με την έλλειψη αποστραγγιστικών έργων δημιούργησαν ανεξέλεγκτες συνθήκες στην ομαλή απορροή των ομβρίων προς τον Μαλιακό με δυσμενείς επιπτώσεις στην περιοχή Ανθήλης, Κόμματος,  Καλυβίων, Σταυρού, και μέχρι την περιοχή του Ζηλευτού
  2. η παντελής έλλειψη συντήρησης των έργων,
  3. η μη κατασκευή έργων ορεινής υδρονομίας,
  4. η μη αποπεράτωση των αναδασμών στην περιοχή από Λυγαριά μέχρι Ζηλευτό, και η διαιώνιση της καταβολής ηρτημένης εσοδείας,
  5. η μη δρομολόγηση των αναδασμών και η μη κατασκευή του αρδευτικού έργου της Ανατολικής Βίστριζας, στην πεδινή περιοχή της Υπάτης,
  6.  η μη αποτελεσματική λειτουργία του υπογείου φράγματος της Βίστριζας,
  7. η έλλειψη αποστραγγιστικών τάφρων και αρδευτικών έργων σε πολύ μεγάλο κομμάτι της πεδιάδας του Σπερχειού,
  8. η έλλειψη σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας,
  9. η μη ενεργοποίηση του προγράμματος Μπαλταντζής, που μόνο στα χαρτιά  τόσα χρόνια το βλέπουμε, αλλά και
  10. η όλη σημερινή συγκυρία και η δυσκολία καταβολής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, παρά την υποχρέωση, από 1-1-2011, των αγροτών να προκαταβάλλουν τις εισφορές τους,

αποτελούν αναμφισβήτητα ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, που έχουν φέρει τους αγρότες της περιοχής του Δήμου μας σε απόγνωση, και απαιτούν άμεσες λύσεις.

      Γνωρίζοντας ότι με την ανακοίνωσή μας αναφερθήκαμε μόνο σε ελάχιστα από τα σημερινά προβλήματα της αγροτικής τάξης του Δήμου μας, θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή στα προβλήματα των αγροτών, να δώσουν προτεραιότητα  στην λύση τους, λαμβάνοντας υπόψη  ότι ο αγροτικός τομέας συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία αυτού του τόπου.
       Πολλές φορές με μικρές χρηματοδοτήσεις, αλλά με ορθές παρεμβάσεις και σωστή αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, μπορεί να δοθούν λύσεις….


                                    Για το συνδυασμό
      
                            Τζένη Οικονόμου – Μαλακάτα

                                                        
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.        κ. Δήμαρχο Λαμιέων
2.        Παμφθιωτικό Αγροτικό Σύλλογο
3.        ΜΜΕ

Αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστου χώρου από τραπεζοκαθίσματα στην Πλ. Ελευθερίας


                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
του Δημοτικού Συνδυασμού «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ  ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»
       απευθύνεται προς:
  1. τον κ. Δήμαρχο Λαμιέων
  2. τον κ. Δ. Καλαμπαλίκη, Αντιδήμαρχο
  3. Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου

        κε Δήμαρχε
όταν στην επιτροπή κυκλοφορίας αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνήσαμε να καταργηθεί η εξαίρεση που υπήρχε για την κίνηση των ταξί  δια της πλατείας Ελευθερίας προς την οδό Απ. Κουνούπη, μέσα από τον «πεζόδρομο», είχαμε επισημάνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα συμφωνούσαμε να γίνει αυτή η κανονιστική διάταξη αφορμή για να εξυπηρετηθούν άλλα ιδιωτικά συμφέροντα .                                                                                     ….Δυστυχώς από το πρώτο βράδυ γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη αυθαίρετης κατάληψης κοινόχρηστου χώρου. Ξαφνικά στήθηκαν νέα τραπεζοκαθίσματα και κάθε βράδυ γίνεται πλήρης κατάληψη όλου του πεζοδρόμου από τραπεζοκαθίσματα, που την ημέρα απομακρύνονται από τους ιδιοκτήτες και τοποθετούνται επί του πεζοδρομίου έμπροσθεν  διπλανού κλειστού καταστήματος. Η Δημοτική Αρχή το ανέχεται ως απλός θεατής.
      Πρόσφατα ο αντιδήμαρχος κ. Καλαμπαλίκης εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή και δήλωσε άγνοια για την αυθαίρετη χωρίς άδεια του Δήμου, νέα κατάληψη του πεζόδρομου  της πλατείας Ελευθερίας από τραπεζοκαθίσματα.
      κε Aντιδήμαρχε
επειδή κυκλοφορείτε στο κέντρο, σας ερωτάμε για να ενημερωθούν οι δημότες μας:
    α) πως δεν διαπιστώσατε ακόμα ότι η κατάληψη τμημάτων πεζοδρόμου με καθίσματα είναι μόνιμη όλη την ημέρα;
β) τι είδους παραβάσεις διαπιστώσατε μέχρι σήμερα και γιατί η Δημοτική αρχή δεν μπορεί να ελέγξει τους αυθαιρετούντες και να τους αναγκάσει  
να τηρούν του όρους των αδειών λειτουργίας των καταστημάτων τους;
       κε Δήμαρχε
 χωρίς άλλες υπεκφυγές εφόσον όπως ισχυρίζεστε δεν υπάρχει σκοπιμότητα στις αποφάσεις σας , θα πρέπει άμεσα να ενεργήσετε και να  δώσετε εντολής στους εμπλεκόμενους Αντιδημάρχους να ενεργήσουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου ώστε χωρίς εξαίρεση  να ελεγχθούν όλα τα καταστήματα της περιοχής  ,να απομακρυνθούν τα υπεράριθμα καθίσματα από τα πεζοδρόμια και τις πλατείες ,να καθαιρεθούν όλες οι μη σύννομες κατασκευές (τέντες, αντιανέμια διαχωριστικά),  και να διασφαλισθεί η αποφυγή πρόκλησης ηχορύπανσης σε μη επιτρεπόμενες ώρες .
      Με την ευκαιρία δηλώνουμε ότι σε καμία περίπτωση για την παράταξή μας δεν υφίσταται θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να  καταργηθεί  η πιάτσα ταξί επί της Α. Κουνούπη την οποία θεωρούμε απολύτως απαραίτητη για την πόλη της Λαμίας  και μάλιστα ιδιαίτερα χρήσιμη για  τους νέους που διασκεδάζουν τα βράδια στο κέντρο της πόλης.
       Επιτέλους ας ενημερωθούν οι αρμόδιες Επιτροπές του Δήμου και το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από καταγραφή όλων των παραβάσεων υπεύθυνα και όχι αποσπασματικά, και ας μας γνωστοποιηθεί γιατί η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να ενεργήσει σύννομα και αποτελεσματικά, εφόσον βέβαια αυτός είναι ο στόχος της και δεν υποκρίνεται!
Για το συνδυασμό

Τζένη Οικονόμου-Μαλακάτα

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση για την Οίτη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
                           «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»

 «Για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΟΙΤΗΣ»

            Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της ΕΛΜΙΝ  με σκοπό   την επέκταση  της εξόρυξης βωξίτη σε δυο νέα μέτωπα στο ΚΟΥΜΑΡΊΤΣΙ  όπως και προεκλογικά είχαμε τοποθετηθεί στο θέμα, θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο  μελλοντικά, την ομαλή  τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης
Η ευρύτερη περιοχή αυτή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Ελευθεροχώρίου –Οίτης-  Παύλιανης-Κουμαριτσίου – Δυο Βουνών  – Δαμάστας-Γοργοποτάμου - Φραντζή –Κωσταλεξίου- Κομποτάδων-  Μεξιατών- Λουτρών Υπάτης- Συκάς –Καπνοχωρίου- Υπάτης – Λυχνού –Καστανιάς-Περιστερίου –Πύργου και Νεοχωρίου Υπάτης είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την έδρα του Δήμου Λαμίας, με οδικό δίκτυο ομαλό και προσπελάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου, με μόνιμο παραγωγικό πληθυσμό στις κοινότητες, που δραστηριοποιείται κύρια στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) με πολλά επώνυμα προϊόντα, με ιδιαίτερα φυσικά, πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Η περιοχή έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που μακρόχρονα θα συμβάλει  θετικά στην αναβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης.
 Είναι κοινή διαπίστωση ότι με εξαίρεση ορισμένες περιοχές η μέχρι σήμερα ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης, είναι ελάχιστη, μη συμβατή με το φυσικό πλούτο της περιοχής. Γι’ αυτό με δεδομένη και την αβεβαιότητα από  την σημερινή οικονομική κρίση είναι άμεση ανάγκη να σχεδιαστεί η νέα ανάπτυξη και να προχωρήσει οργανωμένα με νέα κατάλληλα αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια (εναλλακτικό-θρησκευτικό –ιαματικό  τουρισμό  και με άλλες δραστηριότητες χαμηλής όχλησης) συμβατά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν νομοθετηθεί  για  την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Οίτης ή ευρύτερα  για την προστασία της λεκάνης του Σπερχειού, στα πλαίσια των επιτρεπόμενων χρήσεων στις αντίστοιχες ζώνες των θεσμοθετημένων περιοχών NATURA.
Επίσης είναι κοινή διαπίστωση ότι οι μέχρι σήμερα εξορυκτικές μεταλλευτικές  δραστηριότητες στην Οίτη, αποτελούν μια παραγωγική δραστηριότητα που απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς εγκεκριμένες μελέτες και νόμιμες διαδικασίες. Η εν λόγω δραστηριότητα δημιούργησε πολλές θέσεις απασχόλησης, αναπτύχθηκε  πολύ πριν την  ανάπτυξη του εναλλακτικού ορεινού τουρισμού, σε εποχές, που η ανάπτυξη των νέων μορφών  τουρισμού στην περιοχή ήταν μηδαμινή.
 Σήμερα με δεδομένα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφήνουν πίσω τους τέτοιες δραστηριότητες είμαστε επιφυλακτικοί για την χωρίς όρους ανεξέλεγκτη περαιτέρω επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στα νέα μέτωπα του Κουμαριτσίου και των Μεξιατών.
Δικαιολογημένα η τοπική κοινωνία και φορείς αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη και χωρίς όλες τις προαπαιτούμενες αδειοδοτήσεις εξορυκτική δραστηριότητα στην Οίτη.
Με δεδομένο όλα  τα παραπάνω συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων αυτών που ζητούν να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης και να μην ανοίξουν νέα μέτωπα εξόρυξης.
Θεωρούμε ότι η Δημοτική  Αρχή (το Δημοτικό μας Συμβούλιο) πρέπει:
α) να ζητήσει  να συνταχθεί άμεσα ένα ειδικό χωροταξικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή της Οίτης, με χρηματοδότηση από  Περιφερειακό ή Εθνικό πρόγραμμα
β) σε συνεργασία  με τον  Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης (εφόσον αυτός λειτουργεί) να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία να μην χορηγήσουν νέες άδειες εξόρυξης πριν την σύνταξη του ειδικού χωροταξικού της περιοχής όπου επιστημονικά και τεκμηριωμένα θα  προσδιορίζονται όλες οι  συμβατές με την σκοπούμενη ανάπτυξη επιτρεπόμενες χρήσεις και  θα καθορίζονται με σαφήνεια οι νέες περιοχές έρευνας, με τους όρους  και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τέτοιες δραστηριότητες, ώστε αυτές να μην προκαλούν νέα  περιβαλλοντικά προβλήματα στις όμορες κοινότητες της περιοχής.
γ) σε κάθε περίπτωση να μην παραβιάζονται οι θεσμοθετημένοι όροι προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης ως και των λοιπών προστατευόμενων ευαίσθητων περιοχών ΝATURA, και βέβαια να τηρούνται αυστηρά οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
δ) Εφόσον λόγοι Εθνικής Οικονομίας το επιβάλλουν, να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τις θέσεις επέμβασης, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, ώστε να μην ζητιέται από τους υπαλλήλους να δώσουν λύσεις στα όρια της νομιμότητας ή και πέρα από αυτά.

Είμαστε από τους λίγους νομούς της Ελλάδας, που ενώ έχουμε τα δεδομένα, δεν έχουμε αναπτύξει ορεινό τουρισμό. Θα μπορούσε η Οίτη να είναι το Πήλιο της Λαμίας;
                                                         

                                                       Για το συνδυασμό
                                               Τζένη Οικονόμου –Μαλακάτα