Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η πλατεία Πάρκου όπως και οι άλλες πλατείες του κέντρου βρίσκονται σε στασιμότητα και κανένα έργο ουσιαστικό έργο δεν έγινε προκειμένου να αναβαθμιστούν και να διατηρηθούν-αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάθε πλατεία είχε στο παρελθόν.
Όλες οι επεμβάσεις που έγιναν στις πλατείες, έγιναν αποσπασματικά είτε για κυκλοφοριακούς λόγους, είτε για την εξυπηρέτηση των πέριξ αυτών καταστημάτων, με αποτέλεσμα σήμερα η πλατεία Ελευθερίας, να παρουσιάζει την εικόνα μιας απέραντης υπαίθριας καφετέριας και οι περισσότεροι ελεύθεροι χώροι αναψυχής -περιπάτου που είχαν δημιουργηθεί να καλύπτοντα από τραπεζοκαθίσματα.
Τα λιγοστά παγκάκια που υπάρχουν στο κέντρο και στο βόρειο τμήμα της πλατείας Ελευθερίας αποτρέπουν τους δημότες να τα χρησιμοποιούν αφού τα περισσότερα είτε είναι εκτεθειμένα στον ήλιο είτε ακουμπούν σε τραπέζια των καταστημάτων.
Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τις άλλες πλατείες του ιστορικού κέντρου, που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η Δημοτική αρχή αδιαφορεί παντελώς και για την στοιχειώδη συντήρηση του πρασίνου και των σιντριβανιών που η ίδια για λόγους προβολής και εντυπωσιασμού κατασκεύασε.
Σήμερα τα σιντριβάνια της πλατείας Λαού και της πλατείας Πάρκου που θα μπορούσαν να δώσουν ένα τόνο δροσιάς και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας αλλά και επισκεπτών, όχι μόνον δεν λειτουργούν εδώ και πολλούς μήνες, αλλά είναι γεμάτα με βρώμικα νερά και επιπλέοντα σκουπίδια, προκαλούν ενόχληση και φόβο στους συμπολίτες μας και αποτελούν επικίνδυνες εστίες μόλυνσης, αφού αναδύονται δυσοσμίες και πιθανόν φωλιάζουν κουνούπια.
Τα λιγοστά δέντρα σήμερα, κύρια στην πλατεία Διάκου , στην πλατεία Ελευθερίας και στην πλατεία Πάρκου είναι χαμηλού ύψους και δεν παρέχουν επαρκή σκίαση στα παγκάκια, όταν υπάρχει ηλιοφάνεια .
Οι νησίδες πρασίνου που υπάρχουν σε όλες τις πλατείες έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και σε μεγάλο ποσοστό έχει αποκαλυφθεί το χώμα, ενώ μέσα σ’ αυτές υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια και ακαθαρσίες
Οι Υπόγειοι κάδοι (λάθος επιλογή) στις πλατείες και στους γύρω δρόμους (π.χ Καραγιανοπούλου) παραμένουν πολλές ημέρες γεμάτοι με σκουπίδια και αναδύουν δυσοσμίες προκαλώντας μεγάλη περιβαλλοντική όχληση.
Η καθαριότητα και η επιμελημένη αστυνόμευση απουσιάζουν ενώ σε όλες τις πλατείες κυκλοφορούν όλο το εικοσιτετράωρο άτομα περιθωριακά, ή άλλα που έχουν την καταστροφή αυτοσκοπό τους
Η τοποθέτηση νέων δένδρων μεγαλύτερης σκίασης, ιδιαίτερα στην πλατεία Πάρκου, πρέπει να είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα για να αναβαθμιστεί και να διατηρηθεί ο από πολλά χρόνια λαϊκός χαρακτήρας της πλατείας, που έτσι θα είναι προσιτή σε όλους τους συμπολίτες μας που τα οικονομικά τους δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση τραπεζοκαθισμάτων στις καφετέριες των πλατειών.
Η δημοτική αρχή που διοικεί το Δήμο Λαμίας σχεδόν δεκατρία χρόνια δεν έκανε κανένα ουσιαστικό έργο για την ποιοτική αναβάθμιση των πλατειών και του πέριξ αυτών ιστορικού κέντρου με εξαίρεση την διαμόρφωση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων που ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Δεν έλυσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Δεν έκανε χώρους στάθμευσης.
Με τις πρόσφατες αποσπασματικές πεζοδρομήσεις τμημάτων της περιμετρικής οδού στην πλατεία Ελευθερίας, επέβαλλε χωρίς επίκαιρη πολεοδομική –κυκλοφοριακή μελέτη νέες ρυθμίσεις κυκλοφορίας για τα ταξί και όλα τα οχήματα παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η περαιτέρω αύξηση των τραπεζοκαθισμάτων, ενδεχόμενα συνεπάγεται πρόσθετη περιβαλλοντική όχληση σε μόνιμες κατοικίες που υπάρχουν σε κοντινή απόσταση. Ταυτόχρονα αυξήθηκαν τα αδιέξοδα τόσο των συμπολιτών μας που μένουν στο κέντρο, όσο και αυτών που θέλουν να κυκλοφορήσουν πεζοί. Τέτοιες αποφάσεις (πεζοδρομήσεις) που τροποποιούν ουσιαστικά την υπάρχουσα εγκεκριμένη πολεοδομική μελέτη πρέπει να λαμβάνονται μόνο μετά από σύνταξη-έγκριση νέας περιβαλλοντικής- πολεοδομικής μελέτης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυθαίρετης-αποσπασματικής παρέμβασης που η Δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος προσωπικά έχουν επιλέξει για να κατασκευάζουν έργα και να αποφασίζουν για τον τρόπο διαχείρισης πλατειών, πεζοδρόμων , δημόσιων κτιρίων κλπ είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Δημοτική αγορά. Ο ίδιος ο Δήμαρχος θα συνεχίσει την κατεδάφιση. Χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, χωρίς αρχιτεκτονική μελέτη του έργου, κατεδαφίζει τα απομείναντα ιστορικά και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής μνημειακά κτίρια που ακόμα παραμένουν όρθια. Άλλωστε ενδεικτική της αποτυχημένης και επιβαρυντικής για τους δημότες πολιτικής του Δημάρχου, στο κέντρο της πόλης, είναι η περίφημη σκάλα της οδού Αγίου Νικολάου που κατασκευάστηκε και ξηλώθηκε με κόστος για το ταμείο του Δήμου που ξεπέρασε τις 300 χιλιάδες ευρώ, χρήματα που θα μπορούσαν να έχουν γίνει μια πολύ καλή μελέτη για την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου, που πολλές φορές ο συνδυασμός μας έχει ζητήσει.
Ο συνδυασμός μας πρόσφατα τοποθετήθηκε δημόσια στο θέμα αυτό και εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για την κατεδάφισή των παλαιών και χαρακτηριστικών για την πόλη μας κτιρίων της Δημοτικής Αγοράς. Είμαστε αντίθετοι στην κατεδάφιση της εναπομείνασας Δημοτικής Αγοράς. Πρέπει να γίνει Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο. Ζητάμε μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή η Δημοτική Αρχή με τις Υπηρεσίες της να προχωρήσει σε διαμόρφωση του χώρου, στον επιμελημένο και τακτικό καθαρισμό του αλλά και στη σωστή αστυνόμευσή του, για να εξαλειφθούν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα...
Είναι καιρός ο Δήμαρχος να αντιληφθεί έστω και τώρα ότι άμεσα η πόλη της Λαμίας έχει ανάγκη από μία ειδική πολεοδομική – κυκλοφοριακή μελέτη που λαμβάνοντας υπόψη τα οξυμμένα κυκλοφοριακά –περιβαλλοντικά προβλήματα που σήμερα υπάρχουν θα καθορίσει όλα τα μέτρα και τα συμπληρωματικά έργα που θα απαιτηθούν ώστε οι πλατείες και το ιστορικό κέντρο να αναδειχθούν και να αναβαθμισθούν. Προτείνουμε και για κυκλοφοριακούς λόγους η μελέτη να εκτείνεται περιμετρικά γύρω από τις πλατείες και να περιλαμβάνει απαραίτητα τα Δικαστήρια το Μουστάκειο, τη Δημοτική Αγορά, το Δημοτικό Θέατρο, το Πέτρινο Γυμνάσιο , τη Νομαρχία και το Δημαρχείο.
Τα μόνα ουσιαστικά έργα στις πλατείες εκτός από το πράσινο που έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του ,από τα σιντριβάνια που όπως προαναφέρθηκε δεν λειτουργούν και τους υπόγειους κάδους που σταδιακά γίνονται ζαρντινιέρες, είναι αυτά της επαναλαμβανόμενης αντικατάστασης των πλακοστρώσεων που δεν κατανοεί κανένας γιατί αλλάζουν τόσο συχνά χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
Με δεδομένο ότι όλες οι αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου, που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί για το ιστορικό Κέντρο της πόλης είναι αντίθετες από την ανάδειξή του ως πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη μας (σήμερα οι περισσότεροι επισκέπτες της Φθιώτιδας παρακάμπτουν την Λαμία) καλούμε την Δημοτική Αρχή χωρίς καμία άλλη αναβολή να αποφασίσει να εκπονηθεί η παραπάνω ειδική πολεοδομική –κυκλοφοριακή μελέτη που είναι απολύτως αναγκαία-πρώτη προτεραιότητα -για το μέλλον της πόλης μας. Την καλούμε επίσης άμεσα με τις υπηρεσίες του Δήμου χωρίς μεγάλη δαπάνη να προχωρήσει στις αναγκαίες εργασίες συντήρησης καθαριότητας και σωστής λειτουργίας των πλατειών, στην απομάκρυνση των μη νόμιμων τραπεζοκαθισμάτων στην μη πεζοδρόμιση άλλων δρόμων του ιστορικού κέντρου χωρίς μελέτη, στην απελευθέρωση των χώρων περιπάτου για όλους τους συμπολίτες μας.
Κ. Δήμαρχε, σας αρέσει ησημερινή εικόνα των πλατειών του κέντρου της πόλης;
Σε εμάς πάντως ΟΧΙ….. Για το συνδυασμό
ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου