Σελίδες

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Ανακοίνωση για την Οίτη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ
                           «ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»

 «Για την προστασία του Εθνικού Δρυμού και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της ΟΙΤΗΣ»

            Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης της ΕΛΜΙΝ  με σκοπό   την επέκταση  της εξόρυξης βωξίτη σε δυο νέα μέτωπα στο ΚΟΥΜΑΡΊΤΣΙ  όπως και προεκλογικά είχαμε τοποθετηθεί στο θέμα, θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή είναι αρνητική και βάζει σε μεγάλο κίνδυνο  μελλοντικά, την ομαλή  τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης
Η ευρύτερη περιοχή αυτή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Ελευθεροχώρίου –Οίτης-  Παύλιανης-Κουμαριτσίου – Δυο Βουνών  – Δαμάστας-Γοργοποτάμου - Φραντζή –Κωσταλεξίου- Κομποτάδων-  Μεξιατών- Λουτρών Υπάτης- Συκάς –Καπνοχωρίου- Υπάτης – Λυχνού –Καστανιάς-Περιστερίου –Πύργου και Νεοχωρίου Υπάτης είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την έδρα του Δήμου Λαμίας, με οδικό δίκτυο ομαλό και προσπελάσιμο όλες τις εποχές του χρόνου, με μόνιμο παραγωγικό πληθυσμό στις κοινότητες, που δραστηριοποιείται κύρια στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία) με πολλά επώνυμα προϊόντα, με ιδιαίτερα φυσικά, πολιτιστικά, ιστορικά, θρησκευτικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά. Η περιοχή έχει όλα τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί σε ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που μακρόχρονα θα συμβάλει  θετικά στην αναβάθμιση της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής της Οίτης.
 Είναι κοινή διαπίστωση ότι με εξαίρεση ορισμένες περιοχές η μέχρι σήμερα ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Οίτης, είναι ελάχιστη, μη συμβατή με το φυσικό πλούτο της περιοχής. Γι’ αυτό με δεδομένη και την αβεβαιότητα από  την σημερινή οικονομική κρίση είναι άμεση ανάγκη να σχεδιαστεί η νέα ανάπτυξη και να προχωρήσει οργανωμένα με νέα κατάλληλα αναπτυξιακά επιχειρηματικά σχέδια (εναλλακτικό-θρησκευτικό –ιαματικό  τουρισμό  και με άλλες δραστηριότητες χαμηλής όχλησης) συμβατά με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν νομοθετηθεί  για  την προστασία του Εθνικού Δρυμού της Οίτης ή ευρύτερα  για την προστασία της λεκάνης του Σπερχειού, στα πλαίσια των επιτρεπόμενων χρήσεων στις αντίστοιχες ζώνες των θεσμοθετημένων περιοχών NATURA.
Επίσης είναι κοινή διαπίστωση ότι οι μέχρι σήμερα εξορυκτικές μεταλλευτικές  δραστηριότητες στην Οίτη, αποτελούν μια παραγωγική δραστηριότητα που απασχολεί ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί, χωρίς εγκεκριμένες μελέτες και νόμιμες διαδικασίες. Η εν λόγω δραστηριότητα δημιούργησε πολλές θέσεις απασχόλησης, αναπτύχθηκε  πολύ πριν την  ανάπτυξη του εναλλακτικού ορεινού τουρισμού, σε εποχές, που η ανάπτυξη των νέων μορφών  τουρισμού στην περιοχή ήταν μηδαμινή.
 Σήμερα με δεδομένα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφήνουν πίσω τους τέτοιες δραστηριότητες είμαστε επιφυλακτικοί για την χωρίς όρους ανεξέλεγκτη περαιτέρω επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στα νέα μέτωπα του Κουμαριτσίου και των Μεξιατών.
Δικαιολογημένα η τοπική κοινωνία και φορείς αντιδρούν στην ανεξέλεγκτη και χωρίς όλες τις προαπαιτούμενες αδειοδοτήσεις εξορυκτική δραστηριότητα στην Οίτη.
Με δεδομένο όλα  τα παραπάνω συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων αυτών που ζητούν να προστατευθεί ο Εθνικός Δρυμός της Οίτης και να μην ανοίξουν νέα μέτωπα εξόρυξης.
Θεωρούμε ότι η Δημοτική  Αρχή (το Δημοτικό μας Συμβούλιο) πρέπει:
α) να ζητήσει  να συνταχθεί άμεσα ένα ειδικό χωροταξικό αναπτυξιακό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή της Οίτης, με χρηματοδότηση από  Περιφερειακό ή Εθνικό πρόγραμμα
β) σε συνεργασία  με τον  Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Οίτης (εφόσον αυτός λειτουργεί) να ζητηθεί από τα αρμόδια Υπουργεία να μην χορηγήσουν νέες άδειες εξόρυξης πριν την σύνταξη του ειδικού χωροταξικού της περιοχής όπου επιστημονικά και τεκμηριωμένα θα  προσδιορίζονται όλες οι  συμβατές με την σκοπούμενη ανάπτυξη επιτρεπόμενες χρήσεις και  θα καθορίζονται με σαφήνεια οι νέες περιοχές έρευνας, με τους όρους  και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν για τέτοιες δραστηριότητες, ώστε αυτές να μην προκαλούν νέα  περιβαλλοντικά προβλήματα στις όμορες κοινότητες της περιοχής.
γ) σε κάθε περίπτωση να μην παραβιάζονται οι θεσμοθετημένοι όροι προστασίας του Εθνικού Δρυμού της Οίτης ως και των λοιπών προστατευόμενων ευαίσθητων περιοχών ΝATURA, και βέβαια να τηρούνται αυστηρά οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι.
δ) Εφόσον λόγοι Εθνικής Οικονομίας το επιβάλλουν, να γίνει νομοθετική ρύθμιση για τις θέσεις επέμβασης, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι, ώστε να μην ζητιέται από τους υπαλλήλους να δώσουν λύσεις στα όρια της νομιμότητας ή και πέρα από αυτά.

Είμαστε από τους λίγους νομούς της Ελλάδας, που ενώ έχουμε τα δεδομένα, δεν έχουμε αναπτύξει ορεινό τουρισμό. Θα μπορούσε η Οίτη να είναι το Πήλιο της Λαμίας;
                                                         

                                                       Για το συνδυασμό
                                               Τζένη Οικονόμου –Μαλακάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου