Σελίδες

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΜΙΑΣ




Ένα επιχειρησιακό σχέδιο θα πρέπει να έχει όραμα και στόχο. Θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης και θα πρέπει να διασφαλίζει ισόρροπη ανάπτυξη.

Όραμα:
    Η ανάπτυξη της πόλης μας και η δυνατότητα να παίζει κύριο λόγο στη Στερεά Ελλάδα.

Στόχοι:
1.      Να παραμείνουμε πρωτεύουσα της Περιφέρειας.
2.      Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας και ΤΕΙ.
3.      Τουρισμός και ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της πόλης.
4.      Βελτίωση της άσχημης κατάστασης του κέντρου της πόλης.
5.      Επίσπευση της πραγματοποίησης του σχεδίου πόλεως.
6.      Στήριξη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών για τη μείωση της ανεργίας και της εσωτερικής μετανάστευσης.


Προτάσεις:
1.     Κατασκευή και αποπεράτωση περιφερειακών οδών καθώς και του δρόμου που συνδέει τη δυτική Φθιώτιδα με το Περιφερειακό Νοσοκομείο Λαμίας.
Οι περιφερειακοί δρόμοι θα δώσουν μείωση στο  κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης καθώς και μείωση των ρύπων και θα αυξήσουν τις μέσες ωριαίες ταχύτητες εξυπηρέτησης των δημοτών, καθώς και της άμεσης ή έμμεσης εμπορικής, συγκοινωνιακής και πάσης φύσεως μετακίνησης.
2.     Επίσπευση εκκρεμοτήτων και πραγματοποίηση του νέου σχεδίου πόλεως, το οποίο θα είναι μοχλός ανάπτυξης και ανοικοδόμησης για τις σημερινές και επόμενες γενιές.
3.      Ενέργειες από όλους τους φορείς για παραμονή και αύξηση των τμημάτων τουΠανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, διότι το Πανεπιστήμιο έχει αποδειχτεί πνεύμονας της οικονομίας της πόλης.
4.     Ανάπτυξη τουρισμού με συντονισμένη προβολή και διαφήμιση των ιστορικών χώρων και των χώρων αναψυχής ( Κάστρο Λαμίας, Άγιος Λουκάς κ.λπ. ), που να εντάσσεται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική προβολής και διαφήμισης του Καλλικρατικού Δήμου Λαμίας.
5.     Κατασκευή κυκλικού κόμβου σε αντικατάσταση της πολύ μεγάλης και χρονοβόρας διασταύρωσης της Εκθέσεως και γενικότερα των μη ελεγχόμενων διασταυρώσεων από σηματοδότες και απαραίτητο φωτισμό.
Οι κυκλικοί κόμβοι, η σηματοδότηση καθώς και ο επαρκής φωτισμός των διασταυρώσεων θα μειώσουν το χρόνο μετακίνησης και τη συχνότητα ατυχημάτων που κατά καιρούς έχουν γίνει.
6.     Αποπεράτωση όλων των ημιτελώναθλητικών εγκαταστάσεων ως και συντήρηση των υφισταμένων. Οι δημότες και τα τοπικά αθλητικά σωματεία θα μπορέσουν να καλύψουν τις αθλητικές τους δραστηριότητες.
7.     Δραστηριοποίηση όλων των φορέων για παραμονή του ΚΕΥΠ στην πόλη μας, (πρωτεύουσα Περιφέρειας) διότι επιφέρει ετησίως αρκετά οικονομικά οφέλη σε πολλούς επαγγελματίες.
8.     Αναβάθμιση του Ξηριά σε χώρο περιπάτου, πρασίνου και αναψυχής. Αυτό επιτυγχάνεται με μελέτη ανάπλασης του, καθαρισμό και απομάκρυνση των τσιγγάνων με άμεση εγκατάσταση τους σε πρώτη φάση, σε άλλο υγιεινό και ανθρώπινα βιώσιμο χώρο.
9.     Αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης :
Α) Αυτό θα γίνει με συντόμευση των διαδικασιών για αξιοποίηση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς, η οποία θα βοηθήσει στη συντομότερη και οικονομικότερη λύση στάθμευσης στο εμπορικό κέντρο της Λαμίας και την αποσυμφόρηση λόγω των άσκοπων μετακινήσεων για την εύρεση υπαίθριων χώρων στάθμευσης, αλλά και στην αναβάθμιση της πόλης μας.
Β) Με επανασχεδιασμό και αξιοποίηση της πλατείας Λαού, η οποία προσφέρεται για μια ευχάριστη στάση πολλών τουριστικών προορισμών για καλό παραδοσιακό φαγητό, είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα και επίσκεψη σε τουριστικά μνημεία της πόλης μας. Αυτό θα επιτευχθεί με επαρκή αστυνόμευση και χώρο στάθμευσης λεωφορείων και μεμονωμένους επισκέπτες.
Γ) Με την ανακαίνιση της πλατείας Πάρκου, μετατροπή της σε ευχάριστο χώρο περιπάτου, με στέγαστρα φωτοβολταικών συστημάτων και ανάδειξη της σε πράσινη ενεργειακά αυτόνομη πλατεία. Με το ίδιο πρότυπο της πλατείας Πάρκου να πραγματοποιηθεί ανακαίνιση όλων των συνοικιακών πλατειών σταδιακά.
Δ) Όλες οι κατασκευές των νέων κτηρίων του Δήμου θα πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομες.
Ε) Πρόταση προς την ΠΕΛ για εκμετάλλευση του Δήμου και χρήση ενός ή περισσοτέρων κτηρίων ως στεγασμένη, οργανωμένη λαϊκή αγορά, μιας και ο χώρος είναι κατάλληλος για παρκινγκ και εύκολη διακίνηση προϊόντων.
ΣΤ) Επίσπευση των ενεργειών για παροχή φυσικού αερίου στη Λαμία για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους (πράσινη ανάπτυξη, αύξηση των τιμών πετρελαίου κ.λπ.)
10. Άμεση λύση του προβλήματος της Γερμανικής Τάφρου για την αποφυγή δυσοσμίας και περιβαλλοντικής μόλυνσης των περιοίκων.
11. Σχεδιασμός και μελέτη εκ νέου του τρόπου εκμετάλλευσης των απορριμμάτων με κατασκευή υπερσύγχρονου ΧΥΤΥ με μονάδες διαχωρισμού απορριμμάτων οργανικών και μη και οικονομικής εκμετάλλευσης, ώστε με τον τρόπο αυτό να δημιουργήσουμε κατά μεγάλο ποσοστό αυτόνομη κάλυψη κόστους για το Δήμο και ελαχιστοποίηση των ποσοτήτων υγειονομικής ταφής. Πιθανή επαναχωροθέτηση για βελτιστοποίηση του κόστους λειτουργίας.
12.Δημιουργία και λειτουργία βιοτεχνικών πάρκων.
13.Διασφάλιση  των ασχολουμένων με τη γεωργία και την κτηνοτροφία:
Αρδευτικά έργα-προσβάσεις συντήρηση τάφρων και δρόμων-αντιπλημμυρική προστασία.


Λαμία 3-11-2011
Οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κοινότητας Λαμίας του συνδυασμού
«ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ»


1.Δημήτρης Τσεκούρας
2.Ασπασία Αναγνωστοπούλου

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ανακοίνωση για το κτίριο της ΔΕΥΑΛ


κ. Δήμαρχε

Με μεγάλη λύπη σας άκουσα να αντιδράτε με μια υβριστική και σε πολύ έντονο ύφος απάντηση, στην ανακοίνωσή μας, με την οποία τοποθετηθήκαμε με απόψεις σε σχέση με τα στεγαστικά προβλήματα του Δήμου και γενικά των Υπηρεσιών, διατυπώνοντας με αιτιολογημένα επιχειρήματα, ως είχαμε δικαίωμα, την αντίθετη γνώμη μας για την πολυτελή κατασκευή του νέου κτιρίου της ΔΕΥΑΛ.
Φαίνεται ότι η πολυετής θητεία σας, σας έχει κάνει να μην αντέχετε την κριτική. Ο συνδυασμός μας ουδέποτε έχει προβεί σε άθλιες, όπως εσείς τις χαρακτηρίζετε ανακοινώσεις.
Σας επιστέφουμε τους χαρακτηρισμούς.
 Όταν δεν μπορείτε να μας απαντήσετε στα ερωτήματα που θέτουμε, καλό είναι να μην εξανίστασθε, και προβαίνετε σε τέτοιες δηλώσεις.
Αλήθεια, κ. Δήμαρχε δεν μας απαντήσατε:
Τι ποσό απαιτείται για την αποπεράτωσή της κατασκευής;
 Το έχουμε εξασφαλίσει από κάποιο πρόγραμμα;
Και συνεχίζουμε ρωτώντας:
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από τη Δημοτική αγορά;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από την κατασκευή τόσων ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων που σέρνονται χρόνια;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από τους περιφερειακούς δρόμους και τα πάρκιν, που θα του λύσουν τόσα προβλήματα;
Χρειάζεται ο Δήμος μας σήμερα ένα τέτοιο κτίριο για τη ΔΕΥΑΛ, περισσότερο από άλλα έργα όπως αυτά της αναβάθμισης του ιστορικού του κέντρου, της ενίσχυσης του εναλλακτικού τουρισμού, της αναβάθμισης των ιαματικών πηγών, της βελτίωσης και της προβολής του Μουσείου Θερμοπυλών;
Πρέπει ο Δήμος μας σήμερα χωρίς να έχει εξασφαλίσει από κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότηση, να επιβάλλει στους συμπολίτες μας χρηματικές εισφορές για την κατασκευή του κτιρίου ΔΕΥΑΛ;
Ή τέλος πάντων, η συγκεκριμένη πολυτελής κατασκευή, εξωραίζει τόσο την ανατολική είσοδο της πόλης, που καταφέρνει να εξαφανίσει τις λίγα μέτρα πιο πέρα άθλιες συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων μέσα στον Ξηριά;
κ. Δήμαρχε,
έχουμε ψηφίσει για πολλά οικοδομικά τετράγωνα τους όρους δόμησης, και βέβαια αυτό ποτέ δεν σημαίνει ότι εγκρίναμε και τις κατασκευές μέσα σε αυτά.
Μακάρι όμως εφόσον, μπορείτε και κατασκευάζετε τέτοια κτίρια με κόστος 250 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, να ενημερώσετε τους συμπολίτες μας για τον τρόπο.
κ. Δήμαρχε,
Πολλές είναι οι ανάγκες των συμπολιτών μας τούτους τους καιρούς. Ας μην τους επιβάλλουμε χρηματικές εισφορές και μάλιστα εν αγνοία τους, για την υπερκατασκευή της ΔΕΥΑΛ.
Εύχομαι να υπάρξουν οι χρηματοδοτήσεις για όλα τα έργα ύδρευσης αποχέτευσης που ανακοινώσατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ως και για τα έργα επέκτασης ΧΥΤΑ και κατασκευής ΧΥΤΥ, που τόσες φορές το ζητήσαμε στο Δημοτικό μας Συμβούλιο. Ήδη έχετε πληρώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες, που φαίνεται ότι δεν εφαρμόζονται.
Θέλω όμως κλείνοντας να σας ζητήσω να ανακαλέσετε τα όσα ανακοινώσατε για τη μη ένταξη του αγωγού του Γοργοποτάμου, γιατί πιστεύω πως πεισθήκατε πως δεν είναι έτσι.


Λαμία 31-10-2011
ΤΖΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΜΑΛΑΚΑΤΑ
Δημοτική Σύμβουλος